sobota, 18 kwietnia 2015

Szynka z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie


Składniki:
- kilka plastrów szynki konserwowej,
- dwa jajka,
- dwie łyżki chrzanu,
- łyżeczka majonezu,
- łyżeczka śmietany,
- żelatyna z przyprawami albo żelatyna i przyprawa typu "jarzynka" czy "wegeta",
- jajko i groszek konserwowy do dekoracji.

Wykonanie:
Dwa jajka drobno siekamy. Mieszamy z chrzanem, majonezem i śmietaną. Szynkę smarujemy pastą chrzanowo-jajeczną i zwijamy w ruloniki (rożki). Przygotowujemy żelatynę, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeżeli mamy żelatynę bez przypraw to doprawiamy ją wegetą. Po rozpuszczeniu żelatyny przecedzamy ją przez sitko. Rulniki z szynki układamy na półmisku, dekorujemy groszkiem i ugotowanym na twardo jajkiem, zalewamy tężejącą żelatyną. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz