poniedziałek, 1 września 2014

Faszerowany bakłażan (oberżyna)

Koniec lata nastraja na warzywne przysmaki, uwielbiam chodzić po targu i wracać z siatkami pełnymi świeżych i pachnących warzyw, dzisiaj jedno z nich. Uwielbiam bakłażany, nawet takie bez zbędnych dodatków, uduszone na odrobinie oliwy i z solą morską, pyszota. Tym razem proponuję bakłażana faszerowanego. W sam raz na wrześniowy obiad :)

Składniki: 
- dwa bakłażany
- nieduża cebula
- ok. 1 szklanka mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
-  jeden duży pomidor
-  mieszanka ziół do sałatki greckiej 
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty lub mozzarella
- oliwa do duszenia farszu i posmarowania naczynia do pieczenia

Wykonanie:
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, z każdej połówki wydrążamy miąższ, najlepiej łyżką. Wydrążony środek lekko solimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni dusimy miąższ bakłażana, cebulę, pomidora i mięso mielone, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy i dusimy aż składniki lekko zmiękną, a nadmiar płynu wyparuje. Farsz nakładamy do połówek bakłażana, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub na blaszce do pieczenia wyłożonej folią i wysmarowanej oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C. pieczemy około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy bakłażany i przykrywamy je serem, pieczemy jeszcze około 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni. Tak przygotowane bakłażany świetnie smakują same albo z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz