sobota, 25 maja 2013

Sałatka z tuńczykiem



Na dzisiejszą ponurą aurę za oknem proponuję coś pobudzającego - sałatkę z tuńczykiem. Dwoma składnikami tej sałatki, które dodadzą nam energii są czosnek i chilli. Zatem do dzieła.



Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- szklanka ugotowanego ryżu
- szklanka groszku z puszki lub ugotowanego mrożonego groszku
- łyżka gęstego majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- dwa ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta chilli
- sól do smaku

Wykonanie:
Ryż ugotować, groszek mrożony ugotować, groszek z puszki odsączyć na sicie. Ja tym razem użyłam groszku z puszki. Groszek, ryż i tuńczyka przełożyć do miski. Przygotować sos: czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, można też drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Ja najbardziej lubię go ścierać na tarce, której też używam do ścierania serów np. parmezanu.


 Do szklanki wlać jogurt, dodać majonez, czosnek, pieprz, chilli i sól, energicznie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać składniki sałatki i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do lodówki, żeby składniki się "przegryzły".


                                                





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz