Kolejna propozycja na wykorzystanie tego pysznego warzywa jakim jest bakłażan to roladki. Z dodatkiem pomidorów i schabu będą stanowiły świetną podstawę do obiadu.
- bakłażan,
- dwa plastry schabu,
- dwa dorodne dojrzałe pomidory,
- ząbek czosnku,
- kilka listków bazylii,
- kilka igiełek rozmarynu,
- sól, pieprz, ostra papryka do przyprawienia,
- oliwa.
Schab kroimy w paseczki nie grubsze niż 1 cm, tak pokrojony schab przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki, skrapiamy oliwą i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki. W czasie gdy schab marynuje się w lodówce, kroimy bakłażana wzdłuż na plastry. Układamy na sicie i solimy, a następnie odstawiamy, żeby puścił soki. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Bazylię, rozmaryn i czosnek siekamy, wrzucamy do pomidorów, skrapiamy wszystko oliwą, lekko przyprawiamy solą pieprzem i papryką, całość mieszamy. Na patelni smażymy schab przez kilka minut, na rumiano. Zdejmujemy schab i na tej samej patelni dusimy pomidory, aż do momentu uzyskania konsystencji pasty.
Bakłażana płuczemy z soli, smarujemy pastą pomidorową, kładziemy
kilka pasków schabu i zwijamy w rulonik, na koniec spinamy wykałaczką.
Kawałki bakłażana, z którego nie wyszły nam plastry kroimy w kosteczkę i
mieszamy z niewielką ilością oliwy. Na dno naczynia żaroodpornego
kładziemy pokrojonego w kostkę bakłażana, a na to roladki. Pieczemy pod
przykryciem około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym
czasie zdejmujemy przykrywkę i podpiekamy jeszcze około 5 minut, żeby
roladki się zrumieniły. Świetnie smakują z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz