Składniki:
- 3 szklanki makaronu kokardki (przed ugotowaniem)
- pierś z kurczaka (cała, czyli podwójna)
- 10 szparagów zielonych
- 1 większa lub 2 małe cebule dymki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 10 gałązek świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji
- 1 kula mozzarelli
- łyżka octu winnego (ja dałam jabłkowy)
- łyżka masła, oliwa z oliwek
- 1 mały kubek śmietany (ok. 200 g)
- parmezan
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso kroimy na małe kawałki (ok. 2 x 2 cm), poniżej moja mała dziesięcioletnia pomocniczka w akcji - krojenie kurczaka.
Szparagi czyścimy, odcinamy twarde końcówki, ja też oskrobałam lekko skórkę od połowy szparagów, odcinamy główki, a pozostałą część kroimy na krążki o długości ok.1 cm. Cebulę wraz ze szczypiorem i czosnek drobno kroimy, bazylię siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło z dwoma łyżkami oliwy, na to wrzucamy cebulę (bez szczypioru) i czosnek, lekko szklimy, dorzucamy kurczaka i chwilę smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy szparagi (bez główek), wszystko dusimy pod przykryciem ok. 3-5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy bazylię oraz szczypior, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ocet winny oraz zalewamy śmietaną, jeśli jest gęsta możemy ją lekko rozwodnić zalewą z mozzarelli. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Makaron gotujemy krótko (ok. 8 minut), tak, żeby nie był za miękki, bo jeszcze "dojdzie" w piekarniku. Pokrojone wzdłuż na pół główki szparagów, (chyba, że są cienkie to wtedy w całości) - wrzucamy na wrzątek i gotujemy maksymalnie 2 minuty. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy makaron. Na patelnię z kurczakiem i szparagami wrzucamy mozzarellę pokrojoną w małą kostkę i mieszamy całość, a następnie wszystko wykładamy na makaron, na wierzchu układamy główki szparagów i na koniec posypujemy wszystko startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz